Meteen naar de inhoud

De logische definitie van leidinggeven…

Derk Bothe

Wat is jouw definitie van leidinggeven? Die vraag heb ik de afgelopen jaren vaak gesteld en heel af en toe krijg ik het meest logische antwoord…

Duizenden boeken zijn erover geschreven en er zijn nog veel meer meningen over.
Welke definitie je er ook aan geeft, volgens mij gaat leidinggeven over leiding géven. Niet over leiding némen, maar over leiding géven.

En als je dan leiding gééft? Wat geef je dan eigenlijk?
Je geeft vertrouwen.

Het werk waar jij verantwoordelijk voor bent, is meer dan je in je eentje aankan. Dat is de reden dat je het werk verdeelt en onderbrengt bij anderen. En jouw wens/hoop is dan dat zij hun stukje van jouw verantwoordelijkheid naar eer en geweten oppakken. Je geeft anderen hiervoor jouw vertrouwen. Toch?

Maar nou komt het belangrijkste: wat heb je zelf nodig om dat vertrouwen te kunnen geven?

Inderdaad… Zelfvertrouwen!

Je hebt zelfvertrouwen nodig om vertrouwen te kunnen geven. Je kan immers alleen maar geven wat je zelf hebt. Vertrouwen geven is gelijk aan zelfvertrouwen hebben.

Is de mate van zelfvertrouwen altijd gelijk?
Bij de meesten onder ons niet…

Wat gebeurt er op het moment dat de druk toeneemt, resultaten tegenvallen, verwachtingen toenemen, chaos, twijfel en stress ontstaan?

Ben je je daar bewust van?
En… wat doe je?

Trek je de touwtjes aan?
Word je boos of trek je je juist terug?
Ga je controle inbouwen, lijstjes opstellen, regels aanscherpen, verantwoordelijkheden naar je toetrekken…
Oftewel, ga je minder vertrouwen geven… en dus minder leiding géven?

De ‘gevende leider’ is zich bewust dat het juist dán zo belangrijk is om vertrouwen te geven, de leiding te geven aan anderen, zodat zij hun verantwoordelijkheid en dus de leiding kunnen nemen voor het werk dat moet worden gedaan.

Een leider met zelfvertrouwen.

Iedereen, ook succesvolle bestuurders, leidinggevenden en ondernemers, worden zo nu en dan geconfronteerd met twijfel aan hun eigen kunnen of zijn. Ook jij.

Dat is niets bijzonders en wél een kans om te groeien als mens en als leider. Je wilt het beste uit jezelf halen en je hebt een sterke intrinsieke motivatie om hier verantwoordelijkheid voor te nemen.

Bewuster van jouw denken en voelen, heb je de mogelijkheid om anders te handelen en (nog) meer leiding te nemen over jouw leven!

En ik?
Ik vind het geweldig om je hierbij te ondersteunen.

– Derk Bothe –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *